Suomelle uusi lintulaji nähtiin Siilinjärvellä

Pikkumerimetso, Siilinjärvi 22.7.2022. Kuva: Pertti Renvall

Mediatiedote 23.7.2022

Suomen ensimmäinen pikkumerimetso (Phalacrocorax pygmaeus) havaittiin eilen iltapäivällä Siilinjärvellä suljetulla tehdasalueella. Alueella työskennellyt Marko Hartikainen näki ja kuvasi itselleen tuntemattoman linnun ja välitti kuvat lintuharrastajille. Pertti Renvall sekä Eetu ja Marko Kelo ja tunnistivat linnun pikkumerimetsoksi ja kävivät vielä varmistamassa määrityksen.

Illansuussa pikkumerimetson nähtiin nousevan lentoon ja suuntaavan etelään, eikä sitä eilisen aikana enää nähty uudelleen.

Pikkumerimetso on kuin kutistettu, lyhytkaulainen merimetso. Se on vain sinisorsan kokoinen eli lähes puolta pienempi kuin merimetso. Laji pesii yhdyskunnittain Kaakkois-Euroopassa ja Keski-Aasiassa rehevillä järvillä. Euroopan kanta on viime vuosina kasvanut ja levittäytynyt viime vuosina Itävaltaan ja Slovakiaan.

Baltian maissa pikkumerimetso on havaittu neljä kertaa: kolmasti Liettuassa ja kerran Latviassa. Pohjoismaiden ainoa havainto on vuonna 1913 Ruotsissa ammutusta linnusta.

BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot ja arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut. Viime vuoden loppuun mennessä Suomessa on havaittu hyväksytysti 486 luonnonvaraista lintulajia. Viime vuonna havaittiin peräti neljä maalle uutta lajia.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: dvärgskarv (pikkumerimetso), gräsand (sinisorsa), storskarv (merimetso)

 

VALOKUVA pikkumerimetsosta Siilinjärvellä 22.7. vapaasti julkaistavaksi uutisen yhteydessä, kuvaajan nimi (Pertti Renvall) mainittava

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry