Lintutilanne 2.9.2022

Mehiläishaukka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 2.9.2022

Mehiläishaukkoja, varpushaukkoja ja muita petolintuja muutti runsaasti viime viikonloppuna ja vielä tämän viikon alussa. Komeinta menoa nähtiin lauantaina, jolloin huippuina Kirkkonummella laskettiin yli 500 mehiläishaukkaa ja Hangossa yli 600 varpushaukkaa. Kymmenissä laskettiin ruskosuohaukkoja ja tuulihaukkoja, ja harvinaisia punajalkahaukkoja oli edelleen runsaasti eri puolilla maata.

Näkyvää pikkulintumuuttoa hallitsivat edelleen metsäkirviset ja keltavästäräkit, mutta syyskuun aikana voimistuu vähitellen muun muassa peippojen, rautiaisten ja västäräkkien muutto. Itä-Suomessa liikkuu parin viime syksyn tapaan runsaasti pohjansirkkuja. Niitä on rengastettu parhaina aamuina satoja. Käpytikkavaellus on laantumassa ja siirtynyt Lounais-Suomeen.

Kurjet kerääntyvät taas länsirannikon perinteisille levähdyspaikoille. Vaasan Söderfjärdenillä lepäileviä kurkia voi seurata BirdLifen lintulivessä. Tuhansia metsähanhia on kokoontunut Pohjois-Pohjanmaan pelloille, ja merihanhet ovat vielä runsaslukuisina Lounais-Suomen merenlahdilla. Viikonloppuna lasketaan valkoposkihanhia koko maassa.

Suurimmissa kottaraisparvissa voi nyt nähdä yli 5 000 yksilöä. Kouvolassa ja Raaseporissa kottaraisparvista on löytynyt myös harvinainen punakottarainen. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa Suomen kuudes pikkutuulihaukka Loviisassa sekä syksyn ensimmäinen taigakirvinen Inarissa. Taigauunilintuja havaittiin viisi, joista syksyn ensimmäinen lauantaina Hailuodossa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 9.9.