Lintutilanne 9.9.2022

Pajulintu. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 9.9.2022

Suurin osa pajulinnuista, kertuista ja siepoista on lähtenyt Suomesta. Nämä hyönteissyöjälinnut muuttavat huomaamattomasti öisin. Päivämuutto on viimeisen viikon ajan ollut olemattomampaa. Valtaosa pääskyistä ja metsäkirvisistä on lähtenyt, ja muun muassa peippojen, västäräkkien ja rautiaisten muutto on vasta voimistumassa. Pohjoista tunnelmaa etelään tuovat muun muassa järripeipot ja lapinkirviset.

Viime viikonloppuna tehty valkoposkihanhien laskenta osoitti Suomessa pesivän kannan pienentyneen edelleen. Arktisia valkoposkihanhia ei vielä saapunut Suomeen, mutta pikku parvia sepel- ja tundrahanhia nähtiin jo.

Itäisiä harvinaisuuksia on tähän mennessä näkynyt tavanomaista vähemmän. Vajaat parikymmentä taigauunilintua on nähty lähinnä Perämeren rannikolla ja Pohjois-Karjalassa. Suurin osa sinipyrstöistä on havaittu pohjansirkkurengastusten yhteydessä Itä-Suomessa.

Ennätyksellisen punajalkahaukkavaelluksen jäljiltä näitä kauniita pieniä jalohaukkoja voi edelleen nähdä monin paikoin: kuluneella viikolla on havaittu yli 100 yksilöä, joista peräti 14 linnun parvi lauantaina Viitasaarella.

Viime päivien muita ilmoitettuja harvinaisuuksia ovat muun muassa isokihu Porissa, isohaarahaukka Luumäellä ja Porvoossa, palsasirri Turussa, isovesipääsky Kemijärvellä sekä mustaotsalepinkäinen Vihdissä ja Luumäellä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 16.9.