Lintutilanne 30.9.2022

Hippiäisuunilintu. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 30.9.2022

Suurin osa muuttolinnuistamme on lähtenyt Suomesta, mutta lokakuun alkupuoli on vielä hyvää lintuaikaa. Kuluneella viikolla sepelkyyhkyjä muutti komeasti useampana päivänä. Suurin määrä, noin 17 500, laskettiin sunnuntaina Kirkkonummen Porkkalassa. Erityisesti länsirannikolla muutti myös runsaasti peippoja ja räkättirastaita.

Kurjista valtaosa muutti edellisellä viikolla, mutta vielä tämän viikon alussa Vaasassa oli noin 15 000 kurkea. Ainakin osa näistä lähti eilen muuttomatkalle, kun etelämpänä länsirannikolla nähtiin tuhansia muuttavia kurkia. Tuhansia metsähanhia on kerääntynyt eri puolille Länsi-Suomea, ja arktisten valkoposkihanhien muuttokin käynnistyi noin viikkoa tavallista myöhemmin.

Ensimmäiset urpiaiset, tilhet ja isolepinkäiset ovat ehtineet Etelä-Suomeen. Merenkurkussa tilhiä on muuttanut jo satoja päivässä. Närhien muutto jatkuu vilkkaana. Satojen närhien päivämuuttoja on ilmoitettu monesta paikasta, ja sunnuntaina Säkylässä muutti yli tuhat närheä. Tiaisten muuttokin pääsi käyntiin tällä viikolla: Hangossa laskettiin keskiviikkona 1 000 muuttavaa talitiaista ja 2 700 sinitiaista.

Taigauunilinnusta ilmoitettiin viikon aikana lähes sata havaintoa. Hippiäisuunilintujakin on havaittu toistakymmentä. Harvinaisempia itäisiä uunilintuja olivat ruskouunilintu Kemissä, siperianuuunlintu Paraisten Jurmossa sekä ennätysaikainen kashmirinuunilintu Vantaalla.

Harvinainen hietakurki on ollut koko viikon Tyrnävällä. Keskiviikkona Tyrnävällä nähtiin myös pikkukanadanhanhi. Viikon muita harvinaisuuksista olivat muun muassa suula Savitaipaleella, isovesipääsky Brändössä, kattohaikara Porissa ja eskimohanhi Pyhtäällä.

Viikonloppuna järjestetään Euroopan suurin lintutapahtuma, EuroBirdwatch. Eri puolilla maat järjestetään kymmeniä opastettuja linturetkiä ja muita tapahtumia. Nyt kannattaa lähteä luontoon tarkkailemaan lintujen muuttoa – porukassa tai yksin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 7.10.