Lintutilanne 21.10.2022

Taviokuurna. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 21.10.2022

Kuluneen viikon keskiviikko valkeni kuulaana ja koleana, ja tuuli oli kääntynyt suotuisasti pohjoiseen. Hangossa muutti vielä yli tuhat sepelkyyhkyä, mutta komeinta muuttoa seurattiin Ahvenanmaalla Signilskärilllä, jossa päivän aikana laskettiin lähes 28 000 Ruotsiin suuntaavaa naakkaa. Jo edellispäivänä muutti yli 12 000 naakkaa.

Petolinnuista valtalaji on nyt hiirihaukka, mutta maakotkiakin nähtiin keskiviikkona Helsingissä ilahduttavasti 17 ja saman verran niitä havaittiin seuraavana päivänä Porvoossa.

Valkoposkihanhia on muuttanut pitkin viikkoa, ja suurin osa lähtenyt Suomesta. Eniten hanhia, lähes 60 000, muutti torstaina Kiteellä. Metsähanhia on puolestaan vielä tuhansittain Pohjois-Pohjanmaalla. Allien muutto merellä huipentuu lokakuussa, ja viime lauantaina Kirkkonummella laskettiinkin yli 60 000 muuttavaa allia. Hyviä haapanakerääntymiä on ilmoitettu useammasta paikasta, huippuna Kuusamon Torankijärven 2 500 haapanaa, joiden joukossa oleilee myös harvinainen amerikanhaapana.

Taviokuurnat ovat lähteneet pohjoisesta kohti etelää. Pihlajanmarjojen puuttuessa ne eivät jää pitkäksi aikaa aloilleen. Torstaina Uudessakaarlepyyssä muutti yli tuhat taviokuurnaa etelään.

Viime viikolla Kotkasta löytynyt pikkumerimetso viipyi paikalla tälläkin viikolla. Viikon muita suurharvinaisuuksia olivat etelänharmaalokki Porissa ja isokihu Eckerössä. Muista harvinaisuuksista voisi mainita lyhytvarvaskiurun Eurajoella, kaksi punakaulahanhea ja harjalintua, kolme kashmirin- ja ruskouunilintua ja viisi tulipäähippiäistä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 28.10.