Lintutilanne 28.10.2022

Hiiripöllö. Kuva: Pertti Rasp.

Lintutilanne 28.10.2022

Lintumaailmassa alkaa olla jo syksyinen tunnelma. Hyönteissyöjät ja kahlaajat ovat jo lähteneet ja näkyvää muuttoa on havaittu enää lähinnä vesilinnuilla. Lauantaina oli mukava syysarktikapäivä, kun niin rannikolla kuin sisämaassakin muutti laajalla rintamalla nuoria pikkukajavia ja Suomenlahdella myös mukavasti sepelhanhia. Myös esimerkiksi allien muutto on edelleen kesken ja lajilla on laskettu myös mukavia paikalliskerääntymiä monin paikoin.

Loppusyksyn lintuilmiöitä ovat pöllöjen vaellukset. Tänä syksynä liikkeelle lähteneitä hiiri- ja helmipöllöjä on havaittu laajasti etelärannikkoa myöten. Lintujen vaelluksen taustalla on ravinnon puute: myyrien ja muiden saaliseläinten vähäinen määrä ajavat pöllöt liikenteeseen parempia ruokamaita etsimään. Pohjoisesta on saapunut nyt etelään myös muita vieraita, kuten vuorihemppoja ja tunturikiuruja.

Huono pihlajanmarjasato ajaa lintuja pois Suomesta vauhdilla. Kun syötävää ei ole, voivat esimerkiksi tilhet jatkaa matkaansa pitkälle Eurooppaan. Suomi tyhjeneekin nyt marjalinnuista: tilhien lisäksi runsasta muuttoa on havaittu mustarastailla ja länsirannikkoa etelään vaeltavilla taviokuurnilla. Esimerkiksi Kirkkonummen Rönnskärin lintuasemalla on laskettu tällä viikolla useampana päivänä yli puolentoista tuhannen tilhen muuttoja. Marjalintujen osalta edessä voi siis olla varsin hiljainen talvi.

Isommista muuttajista metsähanhia viivyttelee vielä varsin runsaasti länsirannikolla. Myös harvalukuisia lyhytnokkahanhia on edelleen varsin runsaasti Pohjois-Pohjanmaalla. Monet vesilintumme, kuten telkät, ovat myös kokoontuneet jo isoihin parviin. Loppusyksyn näkyvä muuttaja on kansallislintumme laulujoutsen, joita voi jo paikoin nähdä suurinakin joukkoina. Tulevana viikonloppuna havaintoja laulujoutsenista kerätään koko maasta Joutsenbongauksessa – muista osallistua!

Viikon kuvatuin harvinaisuus on ollut Helsingin Töölönlahdella viihtynyt nuori mustanmerenlokki. Muiden harvinaisuuksien osalta viikolla havaittiin loppusyksylle tyypillisesti muun muassa tulipäähippiäisiä, kuningaskalastajia ja hippiäisuunilintuja.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 4.11.