Lintutilanne 4.11.2022

Tilhi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 4.11.2022

Marjalinnut häviävät nyt maisemista vauhdilla, sillä olematon pihlajanmarjasato ei pidätä lintuja täällä. Satojen räkättirastaiden parvia kiertelee kuitenkin yhä Lounais-Suomessa, ja tilhiparvia näkee vielä asutuskeskuksissa. Suuri osa muuttaa pois Suomesta. Esimerkiksi Kirkkonummen edustalla muutti viikko sitten parissa päivässä yli 4 000 tilheä.

Taviokuurnat puolestaan vaeltavat länsirannikolla ja Pohjois-Karjalassa. Huippuna Uudessakaarlepyyssä muutti maanantaiaamun aikana 3 700 taviokuurnaa.

Näkyvä muutto on jo vähäistä, vaikka joitakin hienoja muuttoja kirjattiin vielä viikonvaihteessa. Helsingissä muutti sunnuntaina yhdeksän maakotkaa ja Hangossa maanantaina 1 200 sinitiaista. Kokkolassa nähtiin sunnuntaina yli 1 100 lounaaseen matkaavaa laulujoutsenta. Viikonlopun Joutsenbongauksessa laskettiin yhteensä noin 51 000 laulujoutsenta. Joutsenten lisäksi metsähanhia on vielä runsaasti Pohjois-Pohjanmaalla ja Satakunnassa.

Helsingissä viipynyt mustanmerenlokki nähtiin viimeisen kerran tiistaina. Viikon muita harvinaisuuksia olivat muun muassa idänturturikyyhky ja arotasku Liperissä, amerikanjääkuikka Imatralla ja neljä tulipäähippiäistä. Ajankohdalle tyypillisiä pikku-uikkuka ja pikkukajavia on nähty monin paikoin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 18.11.