Rastaat ja vesilinnut yleistyvät

Taveja lennossa. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 21.4.2023

Kuluneen viikon aikana muun muassa räkätti- ja punakylkirastaat ovat yleistyneet ja sulapaikoille on saapunut lisää sorsia, silkkiuikkuja ja muita vesilintuja. Kuovit ovat ennättäneet pelloille, ja aikaisia suokukkoja, rantasipejä ja valkovikloja on tullut lisää. Näkyvä muutto on jo vähäistä, mutta vielä eilen kurkien pääjoukkoja seurasi muutama tuhat kurkea.

Uusina saapujina on havaittu muun muassa kirjosieppo, räystäspääsky, ruokokerttunen ja käenpiika. Haarapääskystä kertyi parisenkymmentä havaintoa lisää, ja metsäkirvisiä on havaittu harvakseltaan Porin ja Mikkelin korkeudelle saakka. Lapissa kirjattiin toistakymmentä uutta lajia tälle keväälle. Sinne saapuivat muun muassa metsähanhi, taivaanvuohi, kuovi ja tiltaltti.

Kevään säväyttävin havainto tehtiin viime lauantaina Saarijärvellä, kun kaksi arokyyhkyä laskeutui hetkeksi lintuharrastajien eteen soratielle. Aasian aroilla elävä arokyyhky on havaittu Suomessa vain seitsemän kertaa aiemmin. Samana päivänä Salossa nähtiin ruskosotka, joka palasi samalle järvelle, jossa se vietti koko viime kesän.

Viikon muista harvinaisuuksista mainittakoon vielä pilkkaniska Uudessakaupungissa, käärmekotka Kirkkonummella, mustanmerenlokki Virolahdella ja mustapäätasku Oulussa. Monessa paikassa havaittiin kyhmyhaahkoja, haarahaukkoja, arosuohaukkoja ja kattohaikaroita.

Viikonloppuna ja ensi viikolla saapuu lisää kirjosieppoja ja pääskyjä sekä muun muassa ensimmäisiä pajulintuja, sirittäjiä ja keltavästäräkkejä. Ensimmäinen käkikin kuulunee jossain.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 28.4.