Vauhdikasta hyönteissyöjämuuttoa

Käki. Kuva: Micha Fager.

Lintutilanne 12.5.2023

Sään lämmettyä lintujen muutto on päässyt kunnolla vauhtiin. Hyönteissyöjiä on saapunut suuret määrät lisää ja muutto jatkuu lämpiminä öinä edelleen hyvin vilkkaana. Kevään ensihavainnot on tällä viikolla tehty muun muassa rastaskerttusesta, kultarinnasta ja idänuunilinnusta. Myös Lapissa on viikon aikana havaittu runsaasti uusia saapujia, esimerkiksi vesilintuja ja kahlaajia. Pajulinnun laulua kuulee etelässä jo yleisesti ja kukkuvia käkiä on ehtinyt aina Pohjanmaalle asti.

Arktisten vesilintujen muutto kiihtyy. Porvoon Söderskärin lintuasemalla laskettiin 9.5. yli 100 000 mustalinnun muutto ja Uudessakaupungissa 6.5. 5000 pilkkasiiven kerääntymä. Myös arktisten kahlaajien muutto on vilkastunut. Nyt pesimäpaikoilleen suuntaavat pikkukuovit, meriharakat ja punakuirit. Arktisia muuttajia edustavat myös lyhytnokkahanhet, joita on viime vuosien tapaan pysähtynyt runsaasti lepäilemään Pohjois-Pohjanmaan pelloille. Myös äärimmäisen uhanalaiset kiljuhanhet ovat saapuneet muuttomatkaltaan Suomeen levähtämään ennen siirtymistään pesimäalueilleen Norjaan.

Erityisesti länsirannikolla on havaittu viime aikoina runsaasti myös vaelluslintuja. Luodossa laskettiin 10.5. yli 500 kaakkoon matkannutta käpytikkaa. Koko maassa liikkeellä ovat olleet vihervarpuset ja pikkukäpylinnut.

Harvinaisuuksia on havaittu runsaasti. Ähtäristä löytyi siperiantavi ja Sotkamosta arohyyppä, jotka ovat molemmat Suomessa suurharvinaisuuksia. Puolassa rengastettu, satelliittilähettimellä varustettu etelänharmaalokki ”Klaudia” on tehnyt melkoisen kierroksen eri puolille maata. Lähetinhavaintojen lisäksi lintu onnistuttiin kuvaamaan Haapavedellä. Jyväskylässä katselijoita on kerännyt kalatiiran itäistä, mustanokkaista alalajia minussensis/longipennis edustava lintu.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran keskiviikkona 17.5.