Lintutilanne 17.5.2023

Alliparvi muutolla. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 17.5.2023

Kevätmuutto on edennyt lähes helteisessä säässä ripeästi. Lähes kaikkien Suomessa pesivien lajien ensimmäiset yksilöt ovat jo ehättäneet Suomeen. Viime päivinä on uusiksi saapujiksi kirjattu esimerkiksi kuhankeittäjä, viita- ja luhtakerttunen sekä jänkäsirriäinen. Loppukevään muuttajat ehättävät nopeasti pohjoiseenkin Suomeen: harmaasieppo on havaittu jo Ylitorniossa, lehtokerttu Oulussa ja käki Kemijärvellä.

Vaikka ensimmäisiä tunnustelijoita on havaittu ympäri Suomen, monen hyönteissyöjän päämuutto on vasta meneillään. Jokainen lämmin yö tuo Suomeen nyt uuden annoksen muun muassa sieppoja, kerttuja ja pajulintuja. Meneillään olevasta muutosta kertovat esimerkiksi lintuasemasaarien havainnot: perjantaina Paraisten Jurmossa nähtiin yli 80 leppälintua ja lauantaina Lemlandin Lågskärillä 90 hernekerttua.

Arktisten vesilintujen ja hanhien muutto huipentuu aivan näinä päivinä. Tänään keskiviikkona on Helsingissä laskettu lähes 80 000 muuttavaa valkoposkihanhea ja yli 3 000 kuikkalintua: lukemat kielivät lajien päämuutosta. Suomenlahden vesilintumuuton valtalaji on vaihtunut kevään edetessä mustalinnusta alliin. Myös Pohjanlahti on tärkeä arktisten lintujen muuton valtaväylä, mistä kertoo esimerkiksi sunnuntaina Kristiinankaupungissa nähty lähes 12 000 pilkkasiiven muutto.

Monen muuttajan vasta saapuessa Suomeen ovat toisten lajien pesinnät jo pitkällä. Sinisorsapoikueita voi jo nähdä eteläisessä Suomessa ja mustarastaatkin ruokkivat jo pesäpoikasiaan.

Toukokuun loppu on erinomaista aikaa myös harvinaisuuksille. Viime päivien huippuhavaintoja ovat olleet muun muassa amerikantukkasotka Kaarinassa, kaksi mustakaulauikkua Nivalassa, mehiläissyöjä Valassaarilla sekä valkosiipitiirat Kempeleessä ja Lapinjärvellä. Muutaman päivän kateissa ollut Sotkamon arohyyppä löytyi uudestaan lähiseudulta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 26.5.