Lintutilanne 21.6.2023

Peukaloinen. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 21.6.2023

Juhannuksen lähestyessä lintujen lauluinto alkaa pikkuhiljaa hiipua niiden keskittyessä nyt poikasten kasvatukseen. Myös pitkäkestoinen hellejakso on ollut omiaan vähentämään lauluaktiivisuutta. Toisaalta esimerkiksi jo toista pesyettä puuhaavat rastaat ja punarinnat ovat aloittaneet laulunsa uudestaan pienen suvantovaiheen jälkeen. Pesintäkesä etenee myös eri puolilla maata hyvin eri tahtiin: pohjoisessa linnut voivat vasta aloitella pesintää, kun eteläisillä lajitovereilla on jo poikaset maastossa

Pesinnät ovat edenneet suotuisissa säissä ilmeisen hyvin. Esimerkiksi toissa viikonlopun Pönttöbongaus-tapahtumassa pesintöjä havaittiin tavanomaista enemmän ja ne olivat sujuneet ilman suurempia tappioita, joskin kevään kylmien jaksojen jäljiltä hieman myöhäisessä aikataulussa. Lintujen pesinnän toteaminen on nyt helppoa ruokaa kantavien emojen ja äänekkäiden maastopoikueiden myötä, ja kaikki pesintään viittaavat havainnot kannattaa ilmoittaa meneillään olevaan Suomen linnuston levinneisyyden kartoitukseen eli Lintuatlakseen.

Pesimälinnustolaskentoja tekevät lintuharrastajat ovat tänä kesänä kiinnittäneet huomiota muun muassa leppälintujen ja pajulintujen niukkuuteen, kun taas esimerkiksi peukaloisia näyttää olevan ennätyksellisen paljon ja kirjosieppoja runsaasti. Lapissa myyräkannat ovat monin paikoin hyvät, ja pohjoisessa retkeilleet ovatkin havainneet paljon petolintuja ja pesiviä tunturikihupareja. Sen sijaan etelämpää on raportoitu myyrien vähyydestä ja esimerkiksi pöllöjen pesintöjen keskeytymisistä.

Keskellä kiihkeintä pesinnän vaihetta moni lintulaji aloittaa jo syysmuuton. Sorsakoiraat kerääntyvät sulkimaan merenlahdille ja avomerelle, ja moni Suomessa kesällä vain piipahtava kahlaaja on jo täyttä vauhtia matkalla etelään. Juhannuksen aikaan muuttavat muun muassa kuovit, lirot ja suokukkokoiraat. Esimerkiksi Suomen tärkeimmällä muuttolintujen levähdysalueella Liminganlahdella onkin viime päivinä havaittu yli 1100 liroa ja 1300 tavia.

Viime päivien harvinaisimpia havaintoja ovat olleet esimerkiksi käärmekotka Imatralla, kenttäkerttunen Uudessakaupungissa, mustaotsalepinkäinen Karstulassa sekä sinirinnan eteläinen cyanecula-alalaji Kempeleessä. Arohyyppä on viihtynyt edelleen Sotkamon pelloilla ja meillä harvoin kesäaikaan tavattava taigauunilintu löytyi laulavana Utsjoelta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 7.7.