Monipuolista syysmuuttoa

Kuusitiainen. Kuva: Micha Fager.

Lintujen näkyvä muutto alkaa syyskuussa selvästi vilkastua. Syyskuun alkupuolen muuttajia ovat esimerkiksi västäräkki, pohjansirkku ja peippo. Peippoja laskettiin Hangon lintuasemalla jo 25.8. yli 750 muuttavan linnun edestä. Nyt eletään myös lajistollisesti monipuolista petolintujen muuttoaikaa. Pääosassa ovat mehiläis- ja suohaukat, pienemmistä petolinnuista liikkeellä on muun muassa varpus- ja tuulihaukkoja.

Hyönteissyöjien ja kahlaajien muutto alkaa jo hiipua. Isoja parvia töyhtöhyyppiä ja suokukkoja tankkaa vielä etelärannikolla. Onnekas voi nyt löytää harvalukuisia keräkurmitsoja esimerkiksi mullospelloilta.

Isoja, tuhansien lintujen kurkiparvia voi nyt nähdä yöpymispaikkojen lähellä. Varsinainen muuttomatka alkaa kuitenkin vasta myöhemmin syyskuussa kelien kylmetessä. Myös metsä- ja valkoposkihanhia havaitaan jo isoissa parvissa. Suomessa pesivien valkoposkihanhien määrää seurataan viikonlopun laskennoissa.

Kesän ennätyksellinen käpytikkavaellus alkaa selvästi olla jo takanapäin. Seuraavaksi vaellus vaikuttaisi alkavan kuusitiaisilla, joita on tällä viikolla liikkunut Joensuussa. Myös pähkinähakkeja on nyt liikkeellä.

Ajankohdalle tyypillisiä pikkuharvinaisuuksia, kuten kiljukotkia, punajalkahaukkoja ja kuningaskalastajia, on havaittu monin paikoin. Mustahaikara yllätti Valkeakoskella ja tundrakurppelo Toholammilla. Salon Halikonlahdella ihasteltiin isolla joukolla keisarikotkaa. Ajankohtaan nähden vielä varsin lämpimät kelit toivat etelärannikolle myös kaksi mehiläissyöjää. Riuttatiiroja on tänä vuonna kierrellyt Suomenlahdella varsin pitkälle syksyyn.