Lintutilanne 8.9.2023

Pähkinähakki. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 8.9.2023

Kuusitiaiset ovat lähteneet vaeltamaan vimmalla Itä-Suomessa. Suurimmat määrät on laskettu Joensuussa, jossa on muuttanut lähes päivittäin satoja ja torstaina peräti yli 2 700 kuusitiaista, mikä lienee ennätysmuutto sisämaassa. Muista vaelluslinnuista pähkinähakkeja on havaittu kymmenittäin ja käpytikkojen meno on virinnyt uudelleen etelärannikolla.

Vanhojen mehiläishaukkojen muutto huipentui kuluneella viikolla: yli sadan linnun muuttoja seurattiin Kiteellä, Virolahdella ja Kirkkonummella. Hangossa kirjattiin torstaina yli 400 muuttavaa varpushaukkaa, ja pelloilla kiertelee edelleen ruskosuohaukkoja sekä hieman vähemmän sini- ja arosuohaukkoja sekä tuulihaukkoja.

Pelloilla on vielä myös runsaasti suokukkoja, töyhtöhyyppiä ja kapustarintoja. Viime viikonloppuna jälkimmäisten joukosta löytyi myös keräkurmitsoja. Metsähanhia on alkanut kokoontua Pohjois-Pohjanmaalle, ja Huittisissakin oli jo yli 2 000 metsähanhea.

Itäisten harvinaisuuksien eturintamassa havaittiin viisi taigauunilintua. Ajankohdalle tyypillisiä olivat muun muassa useat haarahaukat ja kuningaskalastajat, hieman erikoisempia harjalintu Kangasalla ja tulipäähippiäinen Pälkäneellä. Viikon harvinaisin lintu oli Limingassa nähty valkoperäsirri.

Kun sää muuttuu syksyisemmäksi. muun muassa peippojen, västäräkkien ja rautiaisten muutto vilkastuu. Tuulen kääntyessä pohjoiseen myös kurjet lähtevät liikkeelle. Muhokselle on kerääntynyt jo lähes 8 000 kurkea muutolle valmistautumaan.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.9.