Lintutilanne 29.9.2023

Kuusitiainen. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 29.9.2023

Ennennäkemätön kuusitiaisvaellus jatkuu edelleen. Viime sunnuntaina Hangon lintuasemalla laskettiin 31 000 ja seuraavana päivänä peräti 36 500 kuusitiaista. Vanha päiväkohtainen Suomen ennätys (9 757) ylittyi Hangossa yhden viikon aikana kuutena päivänä, ja syksyn summa Hangossa on jo yli 170 000 kuusitiaista.

Tuhansien kuusitiaisten päiväsummiin on päästy myös monessa muussa rannikon muutonseurantapaikassa sekä sisämaassa Rääkkylässä, Luhangassa, Tampereella ja Asikkalassa. Kuusitiaiset ovat herättäneet huomiota myös kaupungeissa, joissa tiaisia on löytynyt rakennuksiin törmänneinä.

Kuusitiaisten perässä on tulossa hömötiaisia, joskin paljon pienemmin joukoin. Kajaanissa, Joensuussa ja Oulun seudulla on tällä viikolla laskettu satoja vaeltavia hömötiaisia. Muista vaelluslinnuista liikkeellä on muun muassa närhiä ja pähkinähakkeja.

Koko viikon vallinnut lounainen vastatuuli on saanut muuttolinnut lentämään matalalla ja hyvin havaittavina. Viikko sitten Kirkkonummella laskettiin yli 300 000 muuttavaa peippoa. Peippojen lisäksi runsaslukuisina muuttavat nyt myös muun muassa järripeipot, vihervarpuset ja niittykirviset.

Perämeren rannikolla muuttoa hallitsevat valtavat rastasparvet. Kymmeniä tuhansia räkättirastaita on muuttanut päivittäin pitkin rannikkoa. Suurimmat määrät on ynnätty Kalajoella, jossa pelkästään viime viikonloppuna muutti yhteensä 85 000 räkättirastasta. Muita rastaita joukossa on vain pienenä vähemmistönä.

Kuluneen viikon harvinaisimpia lintuja olivat idänturturikyyhky Utsjoella, arotaskut Ilmajoella ja Porissa, mustaotsalepinkäinen Joensuussa ja punakottarainen Hammarlandissa.

Tulevana viikonloppuna koko Euroopassa seurataan syysmuuttoa EuroBirdwatch-tapahtumassa. Tuulen kääntyessä pohjoiseen odotettavissa on muun muassa kurkien ja sepelkyyhkyjen muuttoa. Myös arktisia valkoposkihanhia saapuu Suomeen lisää.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 6.10.