Lintutilanne 6.10.2023

Valkoposkihanhi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 6.10.2023

Navakka luoteistuuli sai muuttolintuihin liikettä viime sunnuntaina, ja tällä viikolla muutto on jatkunut runsaana useampana päivänä. Vilkkaimmilla muutonseurantapaikoilla on laskettu kymmeniä tuhansia peippoja ja sepelkyyhkyjä, Itä-Suomessa on muuttanut puolisen miljoonaa valkoposkihanhea, Länsi-Suomen ylittivät kurkien jälkijoukot ja kuusitiaisten ennätysvaellus jatkuu.

Kuusitiaisten päiväennätys on rikottu Hankoniemen kärjessä toimivalla Hangon lintuasemalla jo useamman kerran tänä syksynä. Sunnuntaina 1.10. lintuasemalla muutti huikeat 69 000 kuusitiaista, ja tuhansia kuusitiaisia päivässä on tällä viikolla laskettu edelleen Hangon lisäksi esimerkiksi Ahvenanmaan Signilskärillä. Hangossa muuttaa nyt myös tuhansia tali- ja sinitiaisia, ja vaeltajien joukkoon on lyöttäytynyt tällä viikolla kymmeniä pähkinänakkeleita.

Kurkia muutti komeasti sunnuntaina, maanantaina ja eilen torstaina. Lähes kaikki kurjet ovat nyt lähteneet Suomesta. Metsähanhia sen sijaan on vielä tuhansittain Oulun seudulla ja Satakunnassa. Valkoposkihanhiakin on vielä paikoin runsaasti, vaikka suurin osa muutti maanantaina. Tänä aamuna Iitissä arvioitiin olevan vielä 200 000 valkoposkihanhea.

Suohaukkoja on tänä syksynä ollut tavallista enemmän liikkeellä. Viime päiviin asti arosuohaukkoja on ollut hyvin monessa paikassa ja sinisuohaukkoja tuntuu olevan joka paikassa. Signislkärillä muutti tiistaina yli 100 ja viikon aikana lähes 400 sinisuohaukkaa. Vielä runsaampia muuttajia tällä hetkellä ovat hiiri- ja varpushaukka.

Lokakuu on hyvää aikaa lintuharvinaisuuksille. Siperian suunnalta Suomeen on kuluneella viikolla saapunut taigauunilintujen lisäksi muutakin. Sepeltaskuja nähtiin neljässä paikassa, arotasku Sastamalassa, ruskouunilintu Porissa, hippiäisuunilintu Lågskärillä ja isokirvinen Utössä ja Rovaniemellä. Hämeenlinnassa muutti eilen nuori suula, ja harjalintuja nähtiin kymmenkunta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 13.10.