Lintutilanne 13.10.2023

Tilhiä. Kuva: Micha Fager.

Lintutilanne 13.10.2023

Kylmenevät kelit ja pohjoisen puoleiset tuulet laittoivat syysmuuttoon vauhtia niin meillä pesivien lajien kuin arktisilta alueilta saapuvien lintujen osalta. Viime viikon sunnuntaina voimakkaassa myötätuulessa muutti runsaasti muun muassa valkoposkihanhia ja tundrahanhia. Sama voimakas pohjoisvirtaus toi sisämaahan myös valtamerilintuja, kun Punkaharjulla havaittiin kaksi leveäpyrstökihua ja Asikkalassa isokihu.

Alkuviikon jälkeen tuulet kääntyivät lounaan ja lännen puolelle pysäyttäen valtaosan syysmuuton etenemisestä toistaiseksi. Poikkeuksen muodostavat lokit, jotka muuttavat mielellään vastaiseen tuuleen. Tällä viikolla Suomenlahdella onkin muuttanut runsaasti kala- ja pikkulokkeja.

Rastaiden ja tilhien muutto on voimistunut kuluneella viikolla. Tilhiä voikin nyt havaita joka puolella maata tankkaamassa pihlajanmarjoja. Yli tuhannen linnun parvia on havaittu tällä viikolla jo aivan eteläisintä Suomea myöten. Pihlajia tyhjentävät nyt myös suuret rastasparvet, joista pääosan muodostavat räkättirastaat.

Vilkas vaelluslintusyksy jatkuu edelleen. Ennätysmäisen runsaan kuusitiaisvaelluksen huippu vaikuttaisi nyt olevan takanapäin. Kuusitiaisten pääjoukot näyttävät jatkaneen matkaa länteen: Ahvenanmaan Signilskärin lintuasemalla havaittiin 10.10. vielä liki 14 000 kuusitiaista. Muista vaelluslinnuista liikkeellä on nyt muun muassa tali- ja sinitiaisia, pähkinänakkeleita, helmipöllöjä ja monia tikkalajeja.

Harvinaisuusviikko on ollut ajankohtaan nähden suorastaan vaisu. Esimerkiksi hippiäisuunilintuja on havaittu koko syksynä toistaiseksi vasta muutama yksilö. Arotaskuja havaittiin yksi lisää Pyhäjoella. Hanhiparvista on löytynyt punakaula- ja tiibetinhanhia, Kärkölässä havaittiin myös eskimohanhi. Syksyn ensimmäiset nuoret pikkukajavat ilmestyivät tällä viikolla merialueille.

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 20.10.