Lintutilanne 20.10.2023

Hiirihaukka. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 20.10.2023

Yöpakkasia pukkaa jo eteläistä Suomea myöten, ja monen karaistuneemmankin muuttolinnun on koittanut aika lähteä. Navakka pohjoistuuli on tällä viikolla siivittänyt niin hanhien, petolintujen kuin rastaidenkin matkaa.

Arktisten valkoposkihanhien viimeinen muuttorynnistys tapahtui tiistaina ja keskiviikkona. Voimakasta muuttoa havaittiin varsinkin itärajan tuntumassa ja Suomenlahden etelärannalla Virossa. Vielä viikonvaihteessa Päijät-Hämeen ja itäisen Uudenmaan pelloilla ruokaili jopa yli sadan tuhannen valkoposkihanhen parvia, mutta näistäkin suurin osa lienee nyt lähtenyt muutolle.

Suomenlahdella ja Pohjois-Itämerellä talvehtivien allien pääjoukot saapuvat ilmeisesti viikonloppuna. Lauantaina Porvoossa muutti yli 136 000 allia ja sunnuntaina Kirkkonummella yli 100 000.

Tuulen kääntyminen pohjoiseen ajoi myös petolinnut liikkeelle. Ahvenanmaalla Eckerössä havaittiin maanantaina yli 150 kohti Ruotsia muuttavaa hiirihaukkaa. Lokakuun jälkipuolisko on kotkien muuttoaikaa, ja nuoria maakotkia onkin nähty muutolla eri puolilla Suomea, enimmillään kahdeksan lintua keskiviikkona Eckerössä. Samana päivänä Tohmajärvellä muutti 27 merikotkaa.

Rastailla ja muilla pikkulinnuilla havaittiin kovaa yömuuttoa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä, jolloin epäilemättä kymmeniä tuhansia punakylkirastaita ja punarintoja poistui Suomesta. Niukahkon pihlajanmarjasadon takia myös suuri osa räkättirastaista ja tilhista jatkaa nyt matkaansa kohti lounasta.

Lämpimän syksyn myötä viivytteleviä hyönteissyöjiä ja kahlaajia on havaittu vielä monipuolisesti. Poikkeuksellisen myöhäisiä havaintoja ovat esimerkiksi pikkutylli Kaarinassa ja törmäpääsky Virolahdella.

Harvinaisuussyksy on jatkunut vaisuna. Viikon kohokohtia ovat olleet etelänisolepinkäinen Ylivieskassa ja peräti kolme isovesipääskyä: Hattulassa, Virroilla ja Pietarsaaressa. Kymmenen vuoden takaisen huippuesiintymisen jälkeen varsin harvinaiseksi vieraaksi jälleen käynyt viitatiainen on kerännyt runsaasti katselijoita Helsingissä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.11.