Suvantovaihe kevätmuutossa

Kurki kevättalvisella hangella. Kuva: Mcha Fager

Lintutilanne 8.3.2024

Helmikuun lopulla käynnistynyt kevätmuutto hiipui odotetusti tällä viikolla yöpakkasiin ja pohjoisvirtaukseen. Viime viikonloppuna kiuru havaittiin jo Lumijoella ja etelä- ja länsirannikolla muutti satoja kiuruja. Mynämäellä oli enimmillään yli 300 töyhtöhyyppää, ja keskiviikkona hyyppä oli ehtinyt Tyrnävälle. Viime päivinä sekä kiuruja että töyhtöhyyppiä on nähty vähemmän eikä niiden muutto ole juuri edennyt.

Tiistaihin mennessä ilmoitettiin kuitenkin kevään ensihavainnot seitsemästä lajista: kaksi lyhytnokkahanhea ehti Mynämäelle, valkoposkihanhia nähtiin Inkoossa ja Ulvilassa, pikkujoutsenia Raaseporissa ja Kemiönsaaressa, muuttohaukka Ulvilassa, selkälokki Helsingissä ja Naantalissa, tulipäähippiäinen Eurassa ja niittykirvinen Siuntiossa.

Kainuussa tehtiin maakunnan ensihavainnot meri- ja harmaalokeista. Ensimmäiset merilokit olivat ehtineet myös Lappiin. Kiireisin kulorastas oli lentänyt Tornioon. Lounaissaaristossa kulorastaita oli jo enemmän. Paraisten Utössä oli enimmillään myös 11 punarintaa sekä kolme mustaleppälintua.

Hanhia on saapunut maltillisesti lisää, ja Varsinais-Suomessa voi nähdä jo satamäärin metsä-, meri- ja kanadanhanhia. Nopeimmat metsä- ja merihanhet ennättivät Keski-Suomeen. Kurjetkin saapuvat nykyään hyvin aikaisin. Viikon aikana ilmoitettiin yli 60 havaintoa, pohjoisin Kuortaneelta.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.3.