Ensimmäinen sääksi saapui, kurkimuutto käynnistyi

Sääksi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 28.3.2024

Vaikka valtaosa Suomesta on edelleen lumen peitossa, maaliskuun lähetessä loppuaan kevätmuutto etenee vääjäämättä. Kevään ensihavainnot on parina viime päivänä tehty muun muassa sääksestä, ruskosuohaukasta, metsä- ja punajalkaviklosta sekä tiltaltista. Keskiviikkona Hangon lintuaseman ohitti jo yli 700 kurkea.

Paljon muuttolintuja saapui Suomeen viime lauantaina lounaistuulen siivittämänä. Töyhtöhyyppiä laskettiin silloin nelinumeroinen määrä Kirkkonummella ja Lappeenrannassa, ja metsä- ja tundrahanhia ilmaantui joukoittain Lounais-Suomen pelloille. Muun muassa Porin seudulla ja Orimattilassa on viime päivinä laskettu jo yli 10 000 metsähanhen kerääntymiä. Lumesta vapautuvilla pelloilla voi nyt havaita myös esimerkiksi satojen pulmusten parvia.

Suurimassa osassa Suomea on silti päästy nauttimaan vasta ensimmäisistä tunnustelijoista. Kevättä kärkkyvät töyhtöhyypät matkaavat lumisessa maisemassa vuoroin etelään, vuoroin pohjoiseen. Ruokinnoille on hakeutunut muun muassa muutolta saapuneita mustarastaita ja peippokoiraita. Pohjoisimmat töyhtöhyypät ja kurjet ovat ehtineet Oulun seudulle ja metsähanhet Keski-Pohjanmaalle.

Viime päivien harvinaisuushavaintoja ovat olleet mustapäätasku Hangossa ja isohaarahaukat Salossa ja Mynämäellä. Maaliskuun lopun tyypillisiä pikkuharvinaisuuksia ovat muutamin paikoin havaitut virtavästäräkit, mustaleppälinnut ja vuorihempot.

Pääsiäisen tienoon lämpöaallon odotetaan tuovan runsaasti lisää muuttajia. Muun muassa sepelkyyhkyn päämuuton aika alkaa olla käsillä ja rastaita ja peippoja saapunee lähipäivinä paljon. Kirkkaalla säällä taivaalta kannattaa tähyillä esimerkiksi kurkia ja hiirihaukkoja.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 5.4.