Ankeat ajat hyönteissyöjille

Kirjosieppo. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 19.4.2024

Huhtikuun alkupuolella Euroopassa oli hyvin lämmintä, ja lämmin ilmamassa toi Suomeen poikkeuksellisen runsaasti aikaisia hyönteissyöjälintuja. Kuluneella viikollakin on havaittu kymmeniä haarapääskyjä, kirjosieppoja ja leppälintuja. Suureen osaan maata on luvassa lunta ja pakkasta, mikä tietää ankeita aikoja hyönteissyöjille.

Vielä viime viikonloppuna muutto eteni ripeästi Pohjois-Suomessa, ja Lapissa havaittiin parisenkymmentä keväälle uutta lajia. Tällä viikolla sää on kuitenkin viilennyt, ja Suomeen on saapunut niukasti uusia muuttajia. Viime sunnuntaina havaittiin kevään ensimmäiset pajulinnut sekä ennätysaikainen ruokosirkkalintu, maanantaina löytyi ensimmäinen luhtahuitti ja tiistaina saapuneeksi kirjattiin lapintiira.

Rastaiden kuoro on voimistunut, kun öisin saapuneet parvet kiertelevät pelloilla ja pihoilla. Sepelrastaitakin on löytynyt satakunta, pohjoisimmat Rovaniemeltä ja Taivalkoskelta. Monia kahlaajia ehti saapua tavallista aikaisemmin. Ajankohtaan nähden runsaasti on havaittu muun muassa suokukkoja ja valkovikloja. Yli tuhatpäisiä kapustarintaparvia on laskettu useammalla Länsi-Suomen pellolla.

Viikon harvinaisin lintu oli Hangossa tiistaina muuttanut arokiuru. Raaseporista löytyi punapäänarskupari ja tulipäähippiäinen, Helsingistä mustapäätasku. Harjalintuja nähtiin viidessä ja amerikantaveja kolmessa paikassa. Isohaarahaukka havaittiin monen etelärannikon pisteen lisäksi Hollolassa ja Äänekoskella, ja arosuohaukoista ilmoitettiin noin 150 havaintoa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 26.4.