Lumi yllätti muuttolinnut

Kapustarinta. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 26.4.2024

Poikkeuksellisen kylmä jakso kuritti muuttolintuja menneellä viikolla. Lunta tuli eteläisintä Suomea myöten viikonlopusta lähtien, ja tiistaina kunnon lumimyräkkä toi paikoin jopa yli 20 senttimetriä uutta lunta. Osa muuttolinnuista pakeni karmeaa säätä, suurin osa haki parhaansa mukaan suojaa ja syötävää. Ruokintapaikoilla riitti taas vilskettä. Kaikki eivät selvinneet.

Viime viikonvaihteessa nähtiin tuhansia peippoja, rastaita ja sepelkyyhkyjä pakomuutolla. Esimerkiksi Lappeenrannassa muutti arviolta yli 50 000 peippoa länteen. Pihoille kerääntyi peippoja, järripeippoja ja rastaita sekä vähemmässä määrin punarintoja, rautiaisia, västäräkkejä, kottaraisia ja sepelkyyhkyjä. Maahan ripoteltu hienoksi murskattu linnunruoka pelasti monta muuttomatkan uuvuttamaa lintua. Ruokintaa kannattaa jatkaa vielä, jos maassa on vielä lunta.

Isommat linnut, kuten hanhet ja kurjet, viipyivät aloillaan ja hakivat ruokaa lumen alta. Pukkilan–Orimattilan alueelle oli kerääntynyt jo 20 000 valkoposkihanhea (valkoposkihanhitilanteesta lisää) ja Tyrnävällä laskettiin 3 000 lyhytnokkahanhea.

Pientä käännettä on jo näkyvissä. Keskiviikkona Virolahdella muutti toistatuhatta kuovia ja torstaina Iissä muutti yli sata piekanaa. Harvoista uusista saapujista yllättävin on tervapääsky. Siitä ilmoitettiin jo kolme havaintoa: Pyhäjoelta, Kemistä ja Torniosta.

Kevään toistaiseksi harvinaisin lintu on Paraisten Jurmossa torstaina rengastajan verkkoon lentänyt harmaapääsirkku. Tämä siperialainen laji on havaittu Suomessa vain kaksi kertaa aiemmin, viimeksi neljä vuotta sitten ja silloinkin Jurmossa. Sunnuntaina Loviisassa nähtiin sekä arohyyppä että arokiuru, suurharvinaisuuksia nekin.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 3.5.