Nuorten Big Sit -haaste 4.−5.5.

Nuori lintuharrastaja katsoo kaukoputkeen, taustalla taivasta.

Kevään suurta lintuviikonloppua vietetään 4.−5.5.2023 Bongaa päivä pihalla -tapahtuman ja Tornien taiston merkeissä. Sen lisäksi Suomen nuoret lintuharrastajat on tänäkin vuonna haastettu ruotsalaisten nuorten kanssa Big Sit -kisaan!

Voit osallistua nuorten haasteeseen viikonlopun tapahtumien yhteydessä tai muuten vain. Voittaako Suomi vai Ruotsi? Missä on paras kisatunnelma, parhaat havainnot tai maukkaimmat eväät?

Mistä on kyse?

Big Sit on kilpailu, jossa yritetään havaita mahdollisimman monta lintulajia yhdessä paikassa pysytellen. Kilpailualue on 10 x 10 metriä. Toukokuinen Big Sit on Ruotsin nuorten lintuharrastajien perinteinen kevättapahtuma, johon he ovat haastaneet Suomen nuoret mukaan. Kilpailu on leikkimielinen, ja lajimäärän lisäksi kisataan muissakin kategorioissa, esimerkiksi parhaista kisaeväistä.

Kenelle?

Kaikille alle 29-vuotiaille lintuharrastajille ja harrastuksesta kiinnostuneille. Osallistua voi yksin tai joukkueena. Joukkeen kokoa ei ole rajoitettu. Tärkeintä ei ole voitto vaan hauska lintupäivä.

Milloin?

Voit valita, osallistutko lauantaina 4.5., sunnuntaina 5.5. tai molempina päivinä. Voit käyttää niin vähän tai paljon aikaa kuin haluat päivän tai viikonlopun aikana. Lajit lasketaan kuitenkin erikseen eri vuorokausilta (klo 0−24). Lyhytkin osallistuminen riittää, vaikka vain tunti.

Miten voi osallistua?

Osallistumiseen on kolme tapaa. Riippumatta minkä valitset, lähetä tuloksesi Big Sit -kisaan erikseen alempana tällä sivulla kerrotulla tavalla viimeistään maanantaina 6.5.

1) Bongaa päivä pihalla -tapahtuman yhteydessä:

Osallistu Bongaa päivä pihalla -tapahtumaan lauantaina tai sunnuntaina, ja laske päivän aikana havaitsemasi lintulajit. Voit osallistua omalta pihalta, joukkuekaverin pihalta tai esimerkiksi kesämökiltä. Huomaa kuitenkin, että Bongaa päivä pihalla -tapahtuman aluerajoitus on 100 metriä kotiovelta, mutta Big Sit -alue on vain 10 x 10 metriä. Voit siis valita, miltä 10 x 10 metrin ruudulta piha-alueen sisällä lasket havainnot mukaan Big Sit -haasteeseen.

Muista lähettää tulokset sekä tapahtumaan että Big Sit -haasteeseen eri verkkolomakkeilla.

2) Tornien taiston yhteydessä:

Osallistu Tornien taistoon lauantaina. Jos joukkueessa on pelkkiä nuoria, voitte lähettää saman lajilistan myös Big Sit -kilpailuun. Jos joukkueessa on myös yli 29-vuotiaita, laske Big Sit -kisaan vain ne lajit, joita joukkueen nuoret jäsenet havaitsivat. Halutessasi voit Tornien taiston päättymisen (klo 13) jälkeen jäädä tornille tai sen lähiympäristöön 10 x 10 metrin alueelle ja jatkaa lajien laskemista Big Sit -kisaa varten.

Muista lähettää tulokset sekä tapahtumaan että Big Sit -haasteeseen eri verkkolomakkeilla.

3) Muusta paikasta:

Ellet halua tai pysty osallistumaan pihalta tai lintutornista, voit osallistua myös vapaavalintaisesta 10 x 10 metrin ruudusta.

Yhdistelmä:

Jos haluat osallistua sekä lauantaina että sunnuntaina, voit yhdistellä näitä kolmea osallistumistapaa miten haluat: voit esimerkiksi osallistua lauantaina Tornien taistosta ja sunnuntaina omalta pihalta. Voit myös osallistua samalta paikalta molempina päivinä. Kisahavaintopaikkaa ei kuitenkaan saa vaihtaa saman vuorokauden sisällä.

Jos osallistut molempina päivinä, tuloksia ei lasketa yhteen, vaan lajilistat lähetetään kummaltakin päivältä erikseen.

Mistä kisataan?

Kilpailussa ovat mukana seuraavat kategoriat:

 1. Missä maassa osallistujat havaitsevat eniten lajeja: Suomessa vai Ruotsissa?
 2. Suurin päiväkohtainen lajimäärä, joukkuesarja
 3. Suurin päiväkohtainen lajimäärä, yksilösarja (yksin osallistuvat)
 4. Paras havainto (esimerkiksi harvinaisin laji tai muuten hieno havainto)
 5. Paras sitkeys/kilpailuhenki (esimerkiksi kuka jaksoi pisimpään)
 6. Parhaat kisaeväät
 7. Paras valokuva kisatunnelmista

Kategoriat 4−7 ratkaistaan molemmista osallistuvista maista koostuvan tuomariston päätöksellä.

Tulokset tiedotetaan kaikille osallistujille tuomariston päätösten jälkeen. Pääpalkintoina on mainetta ja kunniaa, minkä lisäksi Suomen voittajille on luvassa pieniä tuotepalkintoja.

Lajien laskemisen säännöt:

 1. Havainnoksi käyvät lintulajit, joka on nähty tai kuultu samalta 10 x 10 metrin kokoiselta ruudulta (linnun ei tarvitse olla ruudussa) saman vuorokauden aikana joko lauantaina 4.5. tai sunnuntaina 5.5. klo 0−24.
 2. Yli puolen joukkueen jäsenistä on havaittava lintu, jotta sen voi laskea mukaan kisaan. Esimerkiksi kahden henkilön joukkueesta molempien on havaittava lintu, kolmen hengen joukkueesta kahden henkilön, neljän tai viiden hengen joukkueesta kolmen henkilön jne.
 3. Sekä näkö- että kuulohavainnot käyvät.
 4. Jokainen sääntöjen mukaan havaittu laji on yksi piste eli pinna. Pinnan saa ottaa myös niin sanotusta sp-lajista eli lajiryhmästä, ellei tarkemmin määritettyä lajia ole havaittu. Esimerkiksi “käpylintulaji” on pinna, ellei mitään lajilleen määritettyä käpylintua ole havaittu.
 5. Huomaavaisen havainnoinnin ohjeet ovat voimassa, eli esimerkiksi atrappeja ei saa käyttää.

Lähetä tuloksesi

Riippumatta millä tavalla osallistut, lähetä tuloksesi viimeistään maanantaina 6.5. näin:

 • Ilmoita havaitut lajit ja muut perustiedot tällä VERKKOLOMAKKEELLA.
 • Lähetä valokuva kategoriaan 7 sähköpostitse osoitteeseen inka.plit(ät)birdlife.fi
 • Kategorioihin 4−6 voi osallistua verkkolomakkeella kirjoittamalla tekstin, mutta jos haluat liittää niihin kuvia, lähetä vastaukset kategioihin 4−6 sähköpostitse osoitteeseen inka.plit(ät)birdlife.fi
 • Yksi henkilö ilmoittaa joukkueen tulokset.

Kysyttävää?

Kysymyksiä voi lähettää Inkalle osoitteeseen inka.plit(ät)birdlife.fi. Tapahtumaan ei tarvitse (mutta saa) ilmoittautua etukäteen.

Tervetuloa mukaan!