Ennätysmäärä punajalkahaukkoja lennähti Suomeen

Nuori punajalkahaukka. Kuva: Pertti Rasp

Kauniita punajalkahaukkoja on viimeisen viikon aikana havaittu Suomessa enemmän kuin koskaan ennen. Tiira-lintutietopalvelun havaintojen mukaan keskiviikkoon 4.9. mennessä oli nähty jo noin 270 punajalkahaukkaa. Summasta on poistettu todennäköisesti samoja yksilöitä koskevat havainnot. Todellista lintujen määrää on vaikea arvioida, mutta joka tapauksessa vaellus ylittänee edellisen ennätysvuoden 2005, jolloin koko syksyn aikana arvioitiin nähdyn 250 lintua. Hyviä punajalkahaukkasyksyjä ovat olleet myös 1996, 2007 ja 2014. Noina syksyinä yhteismäärä jäi kuitenkin alle sadan linnun.

Suomessa syksyllä (elo–lokakuu) havaitut punajalkahaukat vuosina 1990–2019.

Punajalkahaukkojen ryntäystä tiedettiin odottaa, koska poikkeuksellisia määriä oli jo havaittu niin Latviassa, Virossa, Tanskassa kuin Etelä-Ruotsissakin. Suomeen ensimmäiset haukat ehtivät keskiviikkona 28.8., joskin jo edellisviikolla oli havaittu pari yksilöä. Torstai oli punajalkahaukkojen päämuuttopäivä: sekä Uudellamaalla että Kymenlaaksossa nähtiin monesta tarkkailupisteestä useita muuttavia lintuja ja Viron Pöösaspeassa laskettiin peräti 42 yksilöä. Perjantaina ryntäys oli saavuttanut jo keskisen Suomen ja punajalkahaukat asettuneet peltoaukeille saalistelemaan: jopa pieniä parvia havaittiin monin paikoin.

Viikonloppuna lintuja löytyi aina vain lisää – ei vähiten siksi, että lintuharrastajat osasivat nyt niitä etsiä – mutta uusien lintujen tulo oli todennäköisesti jo tyrehtynyt. Poikkeukselliset lintuilmiöt ovat usein hetken huumaa, ja alkuviikosta punajalkahaukat olivat jo selvästi huvenneet monen jatkettua muuttoaan itäisiin ilmansuuntiin.

Punajalkahaukkahavainnot Suomessa 28.8.–4.9.2019.

Eniten punajalkahaukkoja – ehkä jopa yli sata yksilöä – havaittiin Uudellamaalla. Myös Varsinais-Suomessa ja Kymenlaaksossa niitä nähtiin kymmenittäin, mutta Pohjanlahden rannikolle eksyi vain harva lintu. Pohjoisimmat punajalkahaukat havaittii Oulun seudulla, ja sisämaassa vaellus ylsi Keski-Suomeen ja Pohjois-Karjalaan asti.

Punajalkahaukat pesivät laajalla alueella Itä-Euroopasta syvälle Venäjälle ulottuvalla vyöhykkeellä. Vaelluksen syinä lienevät sekä onnistuneet pesinnät että nuorten lintujen päämuuttoaikaan osuneet otolliset ilmavirtaukset. Suomeen punajalkahaukat saapuivat voimakkaan etelätuulen siivittäminä ilmeisesti pääosin Suomenlahden yli, ja lintujen lähtöalueeksi voisi ounastella esimerkiksi Ukrainaa tai Etelä-Venäjää. Syksyisille invaasioille tyypillisesti valtaosa linnuista oli nuoria – vain kolme vanhaa koirasta ja kymmenkunta naarasta määritettiin nuorukaisten seasta.

Punajalkahaukkavaellus Suomessa syksyllä 2019. Symboli kertoo suurimman yhden neliökilometrin kokoisessa ruudussa havaitun yksilömäärän jaksolla 20.8.–3.9.