Kansainvälisen lintukisan voitto taas Suomeen

The Arctic Redpolls 29.3.2017. Kuva: Petra Kregelius-Schmidt

Mediatiedote 29.3.2017

Suomalaisista lintuharrastajista koostuva joukkue puolusti viimevuotista mestaruuttaan ja voitti taas kansainvälisen Champions of the Flyway -lintukisan, joka käytiin eilen Etelä-Israelissa. Joukkueessa kilpailivat Jarkko Santaharju, William Velmala, Roni Väisänen ja Kaisa Välimäki.

Champions of the Flyway järjestettiin nyt neljättä kertaa. Kilpailussa eri puolilta maailmaa tulevat joukkueet pyrkivät havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia 24 tunnin aikana. Tänä vuonna kisaan osallistui 38 joukkuetta.

Suomalaisjoukkue The Arctic Redpolls eli Tundraurpiaiset tai ”Turpot” oli yksi kisan ennakkosuosikeista. Turpojen voittotulos oli 181 eli peräti seitsemän enemmän kuin vuosi sitten ja 14 lajia enemmän kuin kaksi vuotta sitten. Silloin joukkue oli ensi kertaa mukana ja sijoittui toiseksi. Kansainvälisen sarjan toiseksi tullut joukkue havaitsi 176 lajia.

Kilpailu on vain yksi osa Champions of the Flyway -tapahtumaa. Sen tärkein tavoite on tuoda esiin Välimeren alueen laitonta lintujen tappamista. Tänä vuonna joukkueet keräsivät yhteensä noin 60 000 euroa Turkin BirdLifelle syyrialaispakolaisten parissa tehtävälle ympäristökasvatustyölle.

Syyriassa lintujen laiton pyynti ja metsästys on tavallista, eikä suurin osa pakolaisista tunne Turkin lakia ja ympäristönsuojelun käsitteitä. Turkin BirdLife toivoo ympäristökasvatustyöllä voivansa vaikuttaa pakolaisten asenteisiin.

”Muuttolinnut ovat niin oleellinen osa linnustoamme, että Suomessakin on kiinnitettävä enemmän huomiota linnuston suojeluun muuttoreittien varrella. Lintuja on suojeltava yli rajojen”, sanoo William Velmala.

Pikkulintujen laiton metsästys on edelleen yleistä Välimeren maissa. Vuosittain Välimeren alueella tapetaan yli 25 miljoonaa lintua. BirdLife on jo vuosia työskennellyt aktiivisesti Välimeren alueen laittoman pyynnin kitkemiseksi.

 

LISÄTIETOJA

William Velmala, p. 050 408 5039, william.velmala(at)gmail.com
The Arctic Redpolls

tiedottaja Jan Södersved, p. 040 5555 393, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry