Jalohaikara pesi ensi kertaa Suomessa

Jalohaikarat pesällään. Kuva: Arto Juvonen

Mediatiedote 7.8.2018

Jalohaikara on pesinyt ensi kertaa Suomessa. Porvoossa suuren harmaahaikarayhdyskunnan suojissa pesineen jalohaikaraparin pesässä varttui neljä poikasta. Ne lähtivät pesästään viime viikolla.

Pesivä pari saapui reviirilleen huhtikuun lopulla, ja muninnan lasketaan alkaneen toukokuun puolivälin jälkeen. Poikaset kuoriutuivat juhannuksen aikoihin. Toisella emolinnuista oli jalassaan niin sanottu lukurengas. Siinä olevan kirjainkoodin perusteella selvisi, että lintu oli syntynyt kaksi vuotta sitten Hollannissa.

Tänä kesänä jalohaikara yritti pesiä myös Vihdissä muutaman harmaahaikaraparin seurana, mutta pesintä keskeytyi jo haudontavaiheessa.

Jalohaikara on harmaahaikaran kokoinen, mutta kokonaan valkoinen. Laji on levittäytynyt voimakkaasti pohjoiseen ja länteen viime vuosikymmeninä. Baltian maiden ensimmäiset pesinnät todettiin Liettuassa vuonna 2000, Latviassa 2005 ja Virossa 2008. Nykyään pelkästään Latviassa pesii noin 100 paria jalohaikaroita. Ruotsissa ensimmäinen pesintä varmistui vuonna 2012.

Suomessa jalohaikara havaittiin ensimmäisen kerran vappuna 1966 Helsingissä. 1980-luvun loppuun mennessä havaintoja oli kertynyt noin 40, ja 1990-luvun alkupuolelta lähtien lajia on havaittu vuosittain. Viime vuosina on kirjattu satoja havaintoja vuodessa, joten pesintää osattiin jo odottaa.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: ägretthäger (jalohaikara), gråhäger (harmaahaikara)

 

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 040 5555 393, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry

Valokuvia ja videomateriaalia voi tiedustella Arto Juvoselta, p. 050 379 4204, arto.juvonen(at)lintukuva.fi