EuroBirdwatch-tapahtumassa laskettiin yli 7 000 000 lintua

EuroBirdwatch-tapahtuma 2.10.2021, Helsinki, Herttoniemi. Kuva: Aki Arkiomaa

Mediatiedote 5.10.2021

Viime viikonloppuna 2.–3.10. tuhannet suomalaiset tarkkailivat lintuja osana BirdLifen EuroBirdwatch-tapahtumaa, Euroopan suurinta lintuharrastustapahtumaa. Lauantaina ja sunnuntaina yli 40:ssä Euroopan ja Keski-Aasian maassa järjestettiin lähes 2 000 linturetkeä tai muuta tapahtumaa, ja lähes 30 000 ihmistä tarkkaili muuttolintuja.

Viikonlopun aikana havaintoja kirjattiin yli seitsemästä miljoonasta lintuyksilöstä. Eniten havaittuja lintuja ilmoitettiin Suomesta ja Ruotsista – molemmista yli 1,5 miljoona yksilöä.

Suomessa nähtiin komeaa muuttoa erityisesti sunnuntaina, jolloin kirjattiin kymmeniätuhansia valkoposkihanhia, sepelkyyhkyjä ja peippoja. Kaikkiaan viikonlopun aikana havaittiin 216 lintulajia. Harvinaisin näistä oli lauantaina Lappeenrannasta löytynyt tundravikla. Laji on havaittu Suomessa alle 40 kertaa aikaisemmin.

Suurin osa muuttolinnuistamme on lähtenyt ja taittaa matkaa etelämpänä. Esimerkiksi Belgiassa muutti haarapääskyjä vielä tuhansittain, Sloveniassa nähtiin Suomessa rengastettu ruokokerttunen ja Georgiassa muutti yli 95 000 hiirihaukkaa ja tuhansia muita petolintuja.

EuroBirdwatch-tapahtuman tarkoitus on edistää linnustonsuojelua ja lintuharrastusta. Valtioiden rajoista välittämättä matkaa tekevät muuttolinnut kuvastavat hyvin kansainvälisen yhteistyön tärkeyttä lintujen suojelussa. BirdLifen tavoitteena on turvata linnuille tärkeiden elinympäristöjen säilyminen pesimäalueilla, muutonaikaisilla levähdyspaikoilla ja talvehtimisalueilla.

EuroBirdwatch on järjestetty lokakuun alussa vuodesta 1993 lähtien.

 

Tiedotteen lintulajit ruotsiksi: vitkindad gås (valkoposkihanhi), ringduva (sepelkyyhky), bofink (peippo), prärielöpare (tundravikla), ladusvala (haarapääsky),sävsångare (ruokokerttunen),  ormvråk (hiirihaukka)

 

VALOKUVA vapaasti julkaistavaksi EuroBirdwatchista uutisoitaessa
(Helsinki, Herttoniemi 2.10.2021, kuva: Aki Arkiomaa)

 

LISÄTIETOJA

tiedottaja Jan Södersved, p. 010 406 6202, jan.sodersved(at)birdlife.fi
BirdLife Suomi ry