Joutsenkirjoituskilpailun tulokset

Kirjoita joutsenet lentoon

Mediatiedote 3.12.2015

BirdLife Suomen ja sähköverkkoyhtiö Elenian järjestämä joutsenaiheinen kirjoituskilpailu innosti luonnonystäviä kertomaan kansallislintumme herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kolmeen eri sarjaan lähetettiin yhteensä yli 200 kilpailutyötä.

Kirjoita joutsenet lentoon -kilpailussa oli kolme sarjaa. Suosituimmaksi osoittautuneen runosarjan voittajaksi valittiin yli sadan työn joukosta oriveteläisen Marita Seppälän runo. Vapaamuotoisten tekstien parhaana palkittiin rovaniemeläisen Pirjo Maijalan Joutsenet, surulintuni. Haastavimmaksi osoittautuneen, korkeintaan 160 merkin mittaisen twiitti- tai tekstiviestisarjan voitti turkulainen Vilja Siitonen.

Kilpailutöitä arvioivat runoilija Heli Laaksonen, tietokirjailija Kaarina Davis sekä Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved BirdLife Suomesta ja viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas Eleniasta.

Tuomariston mukaan kirjoituksista kumpusi laulujoutseneen liittyvää symboliikkaa, salaperäisyyttä ja ylväyttä. Joutsenet saivat kirjoittajat tuntemaan kaipuuta, haikeutta ja iloa. Moni muistaa jopa tarkat päivämäärät ja kellonajat, jolloin on nähnyt joutsenet. Laulujoutsenet ovat monille rakkaita sielunlintuja, jotka rytmittävät vuodenkiertoa ja tuovat iloa keväällä ja haikeutta syystalvella.

Runosarjan voittajasta tuomaristo oli yksimielinen. ”Voisko enä tiiviimmin kirjotta: kokonaine maisema, tunnelma, lajimääritys, elämänhetki kahreksal sanal. Ristorasamaine, visuaaline, oivallise oivaltava – vähä humoristinenki runo”, luonnehti Heli Laaksonen voittajarunoa.

Vapaamuotoisten tekstien sarjan voittanutta työtä Kaarina Davis arvioi näin: ”Koskettava kertomus muistuttaa laulujoutsenten ja luonnon lohduttavasta voimasta, joka auttaa käsittelemään vaikeitakin tunteita ja luo toivoa”.

”Twiitti- tai tekstiviestisarjan voittaneessa työssä elämä on kaunis, kun sitä katselee laulujoutsenen ja rakkauden perspektiivistä”, jatkaa Kaarina Davis.

Kaikki palkitut työt ovat luettavissa Tiira-lehden artikkelista (pdf)

Twiitti tai tekstiviesti
1. Vilja Siitonen, Turku
2. Mari Saavalainen, Siilinjärvi
3. Marita Kantola, Turku

Runot
1. Marita Seppälä, Orivesi
2. Sinikka Inkeroinen-Huhta, Raisio
3. Mia Rönkä, Naantali
Kunniamaininnat
Toivo Heikkinen, Padasjoki
Olli Ilmanen, Kokkola
Metti Löfberg, Tampere
Ritva Palonen, Turku

Vapaamuotoiset tekstit
1. Pirjo Maijala, Saarenkylä
2. Satu Rakkolainen-Sossa, Espoo
3. Marko Leppänen, Helsinki
Kunniamaininnat
Leena Riihimäki, Tampere
Henri Väkeväinen, Lappeenranta

LISÄTIETOJA:
Laulujoutsen BirdLife Suomen verkkosivuilla