Lintutilanne 6.9.2019

Sinirinta. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 6.9.2019

Suurin osa hyönteissyöjälinnuista on jo jättänyt Suomen, mutta monen muutto jatkuu vielä pitkälle tämän kuun loppuun ja myös lokakuun puolelle. Nyt eteläisintä Suomea myöten voi nähdä muuttomatkalle lähteneitä Lapin lintuja, kuten sinirintoja ja lapinkirvisiä. Lapin harvinaisempiin pesimälintuihin kuuluva lapinuunilintu nähtiin lauantaina Porissa.

Pohjansirkut muuttavat maan itäosien poikki kaakkoon, ja niitä on nähty ilahduttavan runsaasti. Ilomantsissa on rengastettu viikon aikana 160 pohjansirkkua. Pohjois-Pohjanmaalla oli jo komeaa peippoliikehdintää: keskiviikkona Iissä arvioitiin muuttaneen yli 150 000 peippoa, järripeippoa ja muuta pikkulintua.

Metsäkirvisiä tuntuu riittävän. Hangossa on viimeviikkoisen Suomen ennätysmuuton jälkeen laskettu edelleen parhaina päivinä tuhansia muuttajia. Kiteellä muutti eilen yli 2 500 metsäkirvistä, mikä on suurin Pohjois-Karjalassa todettu päiväsumma.

Varpushaukkoja, mehiläishaukkoja, tuulihaukkoja ja muita päiväpetolintuja on edelleen mukavasti liikkeellä. Viikon ilmiö oli kuitenkin viime viikolla alkanut punajalkahaukkojen invaasio, joka laajuudessaan ylsi uuteen ennätykseen. Tähän mennessä Suomessa on havaittu jo lähemmäs 300 punajalkahaukkaa. Vaikka vaellus on hiipumassa, vieläkin on nähty kymmeniä yksilöitä päivässä.

Harvinaisempia lintuvieraita ovat olleet Vantaalla kierrellyt arokotka, Espoossa muuttaneet kaksi mustahaikaraa, Porissa viipynyt palsasirri sekä harjalinnut Närpiössä ja Naantalissa. Syksyn ensimmäiset taigauunilinnut havaittiin totutusti elokuun lopulla, ja viime päivinä länsirannikolta on jo useita havaintoja. Pedersöressä muutti tänään peräti kahdeksan taigauunilintua.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 13.9.