Lintutilanne 21.5.2021

Viitasirkkalintu. Kuva: Petri Vainio

Lintutilanne 21.5.2021

Kaikkien meillä pesivien lintulajien ensimmäiset yksilöt ovat saapuneet Suomeen. Viimeisen viikon aikana ensihavainnot on tehty muun muassa viitasirkkalinnusta, viiriäisestä, jänkäsirriäisestä ja vesipääskystä. Jopa yleensä vasta kesäkuun taitteessa saapuva lapinuunilintu havaittiin jo viime lauantaina Loviisan Aspskärillä.

Lämpimän kaakkoisvirtauksen myötä monet myöhäiskevään saapujat, kuten kertut ja harmaasiepot, ovat yleistyneet nopeasti. Harmaasieppo ja tervapääsky on havaittu jo Inarissa asti, pohjoisin punavarpunen Kittilässä ja lehtokerttu Oulussa. Näiden lajien muutto jatkuu silti vielä pitkälle kesäkuun puolelle.

Merellä vallinneet sumut hillitsivät ilmeisesti arktisten vesilintujen muuton käynnistymistä alkuviikolle asti. Valkoposkihanhien ensimmäinen huippu ohitti etelärannikon tiistaina 18.5., jolloin niitä laskettiin Helsingissä yli 130 000. Saman verran muuttavia valkoposkihanhia havaittiin torstaina Rautjärvellä. Torstai olikin erinomainen muuttopäivä, jonka pääosassa olivat erityisesti kuikkalinnut: Kirkkonummella niitä muutti yli 9 000 ja myös Jyväskylässä havaittiin yli 2 000 Päijännettä pitkin muuttanutta kuikkaa. Liikkeellä oli runsaasti myös alleja, lapasotkia ja Pohjanlahdella pilkkasiipiä. Kova muutto on jatkunut perjantaina itäisellä Suomenlahdella.

Kaakkoistuulet toivat mukanaan kosolti harvinaisuuksia. Suomen ensimmäinen kivikkosatakieli näyttäytyi lauantaina Kemiönsaaressa kahdelle onnekkaalle havainnoijalle. Viikon sisään on havaittu useita huippuharvinaisia kahlaajia: Suomen kolmas kaspiantylli löytyi lauantaina Kokkolasta, kahdestoista aavikkotylli tiistaina Muhokselta ja viides suohyyppä torstaina Lapualta. Hietatiira pysähtyi torstaina hetkeksi Helsinkiin – sekin vasta neljäs yksilö Suomesta. Viikon harvinaisuuksista maininnan ansaitsevat myös ruostepääsky Paraisten Utössä, valkosiipitiirat Kemissä ja Pukkilassa, etelänsatakieli Lågskärin lintuasemalla Ahvenanmaalla, punapäälepinkäinen Kemiönsaaren Örössä sekä Turun seudulla kahdelta paikalta havaittu pikkukotka.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 28.5.