Lintutilanne 8.10.2021

Hietakurki, Tyrnävä 6.10.2021. Kuva: Arto Halttunen

Lintutilanne 8.10.2021

Viime viikonloppuna Suomen yli muutti kymmeniätuhansia valkoposkihanhia ja sepelkyyhkyjä. Runsasta muuttoa todettiin myös muun muassa niittykirvisellä ja pajusirkulla, ja närhiäkin liikehti vielä sadoittain.

Tällä viikolla kaakkoiset ja eteläiset tuulet ovat pidätelleet muuttajia. Useampana päivänä on silti nähty satoja muuttavia varpus- ja hiirihaukkoja. Keskiviikkona Kirkkonummella laskettiin yli tuhat muuttavaa varpushaukkaa. Vastatuuleen on muuttanut myös runsaasti peippoja ja järripeippoja.

Länsirannikolla viipyy edelleen tuhansia metsähanhia joukossaan satoja lyhytnokkahanhia. Kymmenettuhannet valkoposkihanhet ovat puolestaan keskittyneet Kymenlaakson länsiosiin ja Itä-Uudellemaalle. Suurin osa kurjista on lähtenyt, mutta Oulun seudulla on edelleen joitakin tuhansia kurkia. Niiden joukosta löytyi tiistaina huippuharvinainen hietakurki. Tämä pohjoisamerikkalainen laji on havaittu Suomessa vain kaksi kertaa aiemmin.

Viikon muita suurharvinaisuuksia olivat tundravikla Lappeenrannassa sekä torstaina länsirannikolla muuttaneet tiiralokit. Kolmessa paikassa nähtiin yhteensä neljä nuorta tiiralokkia. Tuulahduksen idästä toivat muun muassa toistakymmentä hippiäisuunilintua, kolme isokirvistä ja Porissa nähty ruskouunilintu. Palsasirrejä ja harjalintuja nähtiin neljässä ja tulipäähippiäinen kahdessa paikassa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 15.10.