Lintutilanne 15.10.2021

Valkoposkihanhi. Kuva: Micha Fager

Lintutilanne 15.10.2021

Alkuviikolla pitkään vallinneet etelänpuoleiset tuulet kääntyivät luoteen puolelle ja monet arktiset vesilinnut lähtivät liikkeelle. Jo tiistaina muutti kymmeniätuhansia valkoposkihanhia, ja keskiviikkona näyttävää muuttoa seurattiin laajalla rintamalla Etelä-Suomessa. Helsingistä ilmoitettiin 120 000 muuttavaa valkoposkihanhea.

Samana päivänä Itä-Suomessa ja Suomenlahdella muutti runsaasti alleja ja kuikkia. Useammassa sisämaan seurantapaikassa laskettiin yli 10 000 allia. Torstaina Itä-Suomessa käynnistyi voimakas tundrahanhimuutto. Rääkkylässä laskettiin noin 57 000 muuttavaa hanhea, joista yli puolet voitiin määrittää tundrahanhiksi.

Länsirannikolla oli vielä alkuviikolla yli 10 000 kurkea. Vaasassa viipyneet kurjet suuntasivat muuttomatkalle tiistaina ja Oulun seudun kurjet keskiviikkona. Jälkimmäisten mukana Suomesta lähti varmaankin myös viikon verran Tyrnävällä viipynyt hietakurki.

Varpuslinnuista runsaimpia muuttajia ovat nyt peippo, järripeippo, räkättirastas, naakka ja urpiainen. Myös sini- ja talitiaisten muutto pääsi vauhtiin tällä viikolla.

Viikon harvinaisin lintu oli torstaina Helsingistä löytynyt Suomen toinen siperianlepinkäinen. Ensihavainto lajista tehtiin vasta kuukausi sitten Hailuodossa. Samalta suunnalta olivat ruskouunilintu Paraisten Jurmossa sekä kaikkiaan 15 hippiäisuunilintua.

Pohjoisia harvinaisuuksia olivat puolestaan isokihu Päijänteellä, amerikanjääkuikka Inarissa sekä muutama jääkuikka ja pikkukajava. Sisämaahan harvemmin harhautuvista merisirreistä tehtiin yhteensä kymmenkunta havaintoa Saimaalta, Päijänteeltä ja Säkylän Pyhäjärveltä.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 22.10.