Kurkimuutto käynnistyi

Kurkia. Kuva: Petri Vainio.

Lintutilanne 15.9.2023

Pohjoiseen kääntynyt tuuli sai torstaina liikkeelle kurkien ensimmäisen muuttoaallon. Suurimmat muuttajamäärät nähtiin Pirkanmaalla: Nokialla laskettiin yli 14 000 kurkea. Kurkia muuttaa vielä paljon lisää, ja hanhien muutto on vasta käynnistymässä. Arktiset valkoposkihanhet eivät ole vielä tulleet Suomeen, mutta metsähanhia on kerääntynyt tuhansittain Oulun seudulle ja Sastamalaan.

Rajuja muuttorynnistyksiä on ollut vähän. Lintuja on muuttanut harvakseltaan pitkin viikkoa. Esimerkiksi Hangon on ohittanut useana päivänä yli sata varpushaukkaa, huippuna viikko sitten yli 600. Myös västäräkkejä on muuttanut useana päivänä satamäärin.

Kuusitiaisten vaellus jatkuu Itä-Suomessa ja saavutti tällä viikolla myös etelärannikon, kun torstaina Hangossa laskettiin 4 600 muuttajaa. Vaeltavia pähkinähakkeja on nähty harvakseltaan, ja yli sadan käpytikan päivämuuttoja on kirjattu niin länsirannikolla kuin Pohjois-Karjalassa.

Itäisistä syysvieraista taigauunilintuja on ilmoitettu runsaat 40. Syksyn ensimmäinen isokirvinen nähtiin Joensuussa, samoin viitatiainen. Säihkylinnuista harjalintuja nähtiin viidellä paikkakunnalla ja mehiläissyöjä Vantaalla ja Helsingissä. Noin 15 kuningaskalastajasta yksi näyttäytyi hienosti päivän ajan BirdLifen livekamerassa Espoon Laajalahdella.

Viikon jymy-yllätys oli Mänttä-Vilppulasta löytynyt Suomen ensimmäinen isoliitäjä. Tätä valtamerilintua harva osasi odottaa sisämaajärveltä tai edes Itämereltä. Salossa nähtiin parin viikon kateissaolon jälkeen keisarikotka, ja Oulusta löytyi tundravikla.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 22.9.