Lintutilanne 22.9.2023

Kuusitiainen. Kuva: Jonne von Hertzen

Lintutilanne 22.9.2023

Tänä syksynä on käynnissä poikkeuksellisen voimakas kuusitiaisten vaellus. Tällä viikolla useammassa paikassa on laskettu tuhansia muuttavia kuusitiaisia, ja torstaina Hangon lintuasemalla laskettiin peräti 26 500 muuttavaa kuusitiaista. Samalla paikalla syyskuussa 2009 laskettu Suomen ennätys rikkoutui yli kaksinkertaisesti. Vanha ennätys rikkoutui torstaina myös Keski-Suomessa Luhangassa, jossa laskettiin lähes 12 000 muuttavaa kuusitiaista.

Arktisten valkoposkihanhien muutto alkoi ajallaan viikko sitten, ja toistaiseksi valtaosa parvista on Pohjois-Karjalassa. Viikon kuluessa on muuttanut myös sepelhanhia sekä haapanoita ja jouhisorsia, mutta pääosa arktisista vesilinnuista muuttaa vasta myöhemmin.

Syyskuun lopun näkyvimpiä muuttajia ovat muun muassa räkättirastaat ja peipot. Edellisiä liikkuu jo suurin parvin länsirannikolla, ja runsasta peippomuuttoa näkee erityisesti, kun ne vastatuulessa lentävät alempana. Lämpimänä jatkuvassa säässä linnuilla ei kuitenkaan ole vielä kiirettä pois Suomesta.

Viikon väriläiskiä ovat olleet noin 20 kuningaskalastajaa ja kuusi harjalintua. Muista harvinaisuuksista voisi mainita syksyn toisen tundraviklan Porissa, palsasirrin Loviisassa, tulipäähippiäisen Uudessakaupungissa ja viitatiaisen Joensuussa. Arosuohaukoista on ilmoitettu vielä yli 200 havaintoa.

 

Yleistietoa lintutilanteesta:

Lintutilanne päivitetään seuraavan kerran perjantaina 29.9.