Yhdessä lintujen puolesta

Lintuhavainnot

[news]

BirdLife Suomi ylläpitää Tiira-lintutietopalvelua – miljoonien lintuhavaintojen aineistopankkia.

Havainnot ovat lintuharrastuksen selkäranka

Havainnot ovat lintuharrastuksen ydin. Juuri lintuhavainnot ovat olleet kipinänä monen lintuyhdistyksen perustamiseen. Harrastajat ovat halunneet koota, arkistoida ja julkaista havaintoja, jotta tietomme linnuista kasvaisi. Edelleen tänä päivänä valtaosa lintuharrastuksesta ja yhdistystoiminnasta liittyy havaintoihin ja havainnointiin. Lintujen muuttoajat ja lintukannoissa tapahtuneet muutokset tunnetaan muita eliöryhmiä paremmin – lintuharrastajien havaintojen ansiosta.

Havaintojen ansiosta tiedämme, missä ovat Suomen kaikkein tärkeimmät lintujen esiintymispaikat, ja mitä kautta linnut Suomessa muuttavat. Vaikka havainto on itselle arvokas ja ainutlaatuinen oman muistin tai havaintovihon sopukoissa, se kannattaa jakaa yhdistyksille ja sitä kautta myös muille lintuhavainnoista kiinnostuneille. Havainnon jakaminen käy nykyään helpoimmin Tiira-lintutietopalvelun avulla.

BirdLife Suomen alueelliset jäsenyhdistykset kokoavat lintuharrastajien havainnoista katsauksia ja käyttävät harrastajien havaintoaineistoja lintujen suojelun ja seurannan edistämiseksi. Tärkeä osa yhdistysten toimintaa on havaintotietokannan ylläpito ja tarkistaminen.

Kaikkein harvinaisimpien havaintojen rekisteriä ylläpitää rariteettikomitea, joka on BirdLife Suomen toimikunta. Rariteettikomitean jäseninä on maamme parhaita lintujen tunnistajia.

 

havainnot
28.3.2017

Västäräkkejä vasta vähäsen

Joutsenten ja harmaiden hanhien parvet ovat levittäytyneet laajalle alueelle Länsi- ja Etelä-Suomeen. Pikkulinnuista runsaammin on saapunut vasta pulmusia ja kiuruja. Ensimmäiset västäräkit saapuivat Suomeen jo maaliskuun puolivälissä, mutta lajin yleistymistä saa Etelä-Suomessakin odottaa ensi viikkoon. Kuluneen viikon uusia saapujia olivat muun muassa kuovi, kalasääski, suokukko ja metsäviklo.

Lue lisää »
havainnot
21.3.2017

Tuhansia hanhia ja joutsenia saapunut

Länsi- ja Etelä-Suomessa on jo tuhansia metsähanhia ja laulujoutsenia. Tarkkasilmäinen voi löytää parvista pikkujoutsenia sekä tundra- ja lyhytnokkahanhia. Töyhtöhyypän muutto on edennyt Oulun seudulle ja Pohjois-Karjalaan, kiireisimmät kiurut ovat puolestaan ehtineet Kemiin ja Lieksaan.

Lue lisää »
1.3.2017

Muuttolintujen saapuminen

Tutustu koska kunkin muuttolintulajin ensimmäiset yksilöt ovat viime vuosina keskimäärin saapuneet Suomeen.

Lue lisää »
Västäräkkejä vasta vähäsen
Tuhansia hanhia ja joutsenia saapunut
Mustavaris ehti Ouluun, pulmunen Posiolle
Rariteettikomitea tiedottaa
Kevätmuutto nytkähti liikkeelle, nyt tauko
Ensimmäiset kiurut saapuivat
Pöllöt jo soidinvireessä
Linnut nyt ruokinnoilla
Pakkanen tuo linnut ruokinnoille
2016 »
Kevään enteitä joulun alla
Pois talven alta
Talvi saattoi muuttolinnut matkaan

BirdLife Suomi ry
Annankatu 29 A 16
00100 Helsinki

puh. 09 4135 3300 (ark. klo 10–15)
toimisto@birdlife.fi

Osoitteenmuutos

Henkilöstön yhteystiedot

Yhdistyspalvelut

BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, joka edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. BirdLife Suomi on osa BirdLife International -järjestöä, joka on maailman suurin ympäristöjärjestöjen verkosto.

cropped-birdlife_logo_square.png