Yhdessä lintujen puolesta

Lintuhavainnot

[news]

BirdLife Suomi ylläpitää Tiira-lintutietopalvelua – miljoonien lintuhavaintojen aineistopankkia.

Havainnot ovat lintuharrastuksen selkäranka

Havainnot ovat lintuharrastuksen ydin. Juuri lintuhavainnot ovat olleet kipinänä monen lintuyhdistyksen perustamiseen. Harrastajat ovat halunneet koota, arkistoida ja julkaista havaintoja, jotta tietomme linnuista kasvaisi. Edelleen tänä päivänä valtaosa lintuharrastuksesta ja yhdistystoiminnasta liittyy havaintoihin ja havainnointiin. Lintujen muuttoajat ja lintukannoissa tapahtuneet muutokset tunnetaan muita eliöryhmiä paremmin – lintuharrastajien havaintojen ansiosta.

Havaintojen ansiosta tiedämme, missä ovat Suomen kaikkein tärkeimmät lintujen esiintymispaikat, ja mitä kautta linnut Suomessa muuttavat. Vaikka havainto on itselle arvokas ja ainutlaatuinen oman muistin tai havaintovihon sopukoissa, se kannattaa jakaa yhdistyksille ja sitä kautta myös muille lintuhavainnoista kiinnostuneille. Havainnon jakaminen käy nykyään helpoimmin Tiira-lintutietopalvelun avulla.

BirdLife Suomen alueelliset jäsenyhdistykset kokoavat lintuharrastajien havainnoista katsauksia ja käyttävät harrastajien havaintoaineistoja lintujen suojelun ja seurannan edistämiseksi. Tärkeä osa yhdistysten toimintaa on havaintotietokannan ylläpito ja tarkistaminen.

Kaikkein harvinaisimpien havaintojen rekisteriä ylläpitää rariteettikomitea, joka on BirdLife Suomen toimikunta. Rariteettikomitean jäseninä on maamme parhaita lintujen tunnistajia.

 

havainnot
21.2.2017

Ensimmäiset kiurut saapuivat

Kevään ensimmäiset kiurut nähtiin 11.2. Tähän mennessä niitä on nähty viidessä paikassa, yhteensä alle kymmenen yksilöä. Etelärannikolle ja Länsi-Suomeen on saapunut myös pulmusia ja uuttukyyhkyjä sekä harmaa- ja merilokkeja.

Lue lisää »
havainnot
7.2.2017

Pöllöt jo soidinvireessä

Pihabongauksessa havaittiin tavallista runsaammin pyrstötiaisia ja harmaapäätikkoja. Pöllöjen soidinkausi on hyvässä vauhdissa, ja varsinkin lehtopöllöt ja huuhkajat ovat vireessä. Tällä viikolla lasketaan talvehtivat koskikarat.

Lue lisää »
havainnot
17.1.2017

Linnut nyt ruokinnoilla

Linturetket kannattaa nyt suunnata taajamiin ja kyliin. Linnut ovat keskitttyneet sinne, missä on ruokaa tarjolla. Tavallista runsaampia lajeja ovat edelleen muun muassa tikli ja keltasirkku.

Lue lisää »
Ensimmäiset kiurut saapuivat
Pöllöt jo soidinvireessä
Linnut nyt ruokinnoilla
Pakkanen tuo linnut ruokinnoille
2016 »
Kevään enteitä joulun alla
Pois talven alta
Talvi saattoi muuttolinnut matkaan

BirdLife Suomi ry
Annankatu 29 A 16
00100 Helsinki

puh. 09 4135 3300 (ark. klo 10–15)
toimisto@birdlife.fi

Osoitteenmuutos

Henkilöstön yhteystiedot

Yhdistyspalvelut

BirdLife Suomi ry on lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö, joka edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä. BirdLife Suomi on osa BirdLife International -järjestöä, joka on maailman suurin ympäristöjärjestöjen verkosto.

cropped-birdlife_logo_square.png